06 23 03 67 51 info@rijschoolhoorn.nl

Theorieexamen

Hoeveel fouten mag je maken?

Het theorie-examen is een verplicht onderdeel van het behalen van jouw rijbewijs. Maar hoeveel fouten mag je nu precies maken tijdens het auto theorie-examen?

 

Wanneer ben je geslaagd voor het theorie-examen?

  • Als je tenminste 13 van de 25 vragen goed hebt van het onderdeel gevaarherkenning
  • En als je tenminste 35 van de 40 vragen goed hebt van de onderdelen verkeersregels en verkeersinzicht.

 

Waaruit bestaat het theorie-examen bij het CBR?
Het theorie-examen bestaat uit drie onderdelen:

  • Gevaarherkenning 25 vragen;
  • Verkeersregels 30 vragen;
  • Verkeersinzicht 10 vragen. 

Meer informatie over de inhoud van het theorie-examen, de kosten en het reserveren via de website van het CBR.

Praktijkexamen

In het CBR examencentrum maak je eerst kennis met de examinator. Deze legt uit hoe het examen verloopt en controleert je identiteitsbewijs. Daarna volgt op de parkeerplaats een ogentest, waarbij je het kenteken van een stilstaande auto moet kunnen lezen op een afstand van ongeveer 25 meter. Vervolgens vraagt de examinator je een aantal voorbereidings- en controle handelingen uit te voeren aan de examenauto. Dan begint de rit. De examinator let onder meer op je beheersing van de auto, kijkgedrag, voorrang verlenen en het rekening houden met andere weggebruikers. Hij beoordeelt je op zeven examenonderdelen, zoals het in- en uitvoegen, het gedrag nabij kruispunten en de bijzondere manoevres. Tijdens het examen rij je een gedeelte – zo’n tien tot vijftien minuten – zelfstandig naar een bepaalde bestemming. Als je voor dit praktijkexamen tijdens de TTT een vrijstelling hebt verdiend voor de bijzondere manoevres, dan wordt dit onderdeel overgeslagen.
Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie meester bent. Kortom, de examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen. Direct na afloop vertelt de examinator in het CBR examencentrum de uitslag.